Testen

Het testen van diverse soorten zonnepanelen kan op diverse manieren, wat zeggen de vier belangrijkste testen u op de lange termijn?

VIER TESTEN

  • Extreem.
  • Standaard.
  • Praktijk.
  • Photon.

1. Extreem

Bij de extreme zonnepanelen test worden extreme weersomstandigheden in een laboratorium nauwkeurig nagebootst en versneld. De zonnepanelen worden blootgesteld aan extreme hitte en extreme kou en de zon wordt vervangen door speciale UV-lampen.

De werkelijke omstandigheden kunnen zo exact worden nagebootst in een aantal cycli. De extreme zonnepanelen test is extreem duur en wordt daarom zelden uitgevoerd.

De ‘nieuwe generatie’ SolarWatt Glas-Glas zonnepanelen zijn extreem getest, hebben het 5 sterren keurmerk van de Europese consumenten organisatie, zijn in 2015 ‘zeer goed’ getest door De Consumentenbond en hebben het hagelklasse 4 certificaat.

Zonnepanelen bestand tegen hagelstenen - Hagelklasse 4
Bestand tegen 45 mm hagelstenen.

Uit deze testen blijkt dat vrijwel elk zonnepaneel minder gaat presteren. Echter het grote verschil van Glas-Glas ten opzichte van Glas-Folie is dat deze beter veel blijft werken, minder interne onzichtbare schade vertoont en ze totaal geen ‘drop down’ kennen. Op termijn bent u altijd voordeliger uit.

Drop down is het punt waarop de kunststof backsheet (achterplaat) en folie geen bescherming meer bieden, de kWh opbrengst neemt dan zeer snel af.

De enige test waar u werkelijk iets aan heeft! 

2. Standaard

Een standaard test bestaat uit een flashtest en EL test. De flashtest geeft het vermogen (wattpiek) van een zonnepaneel weer onder STC-waardes (standaard condities). Een EL-test (elektroluminescentie) zegt niets over het vermogen, maar alles over de fysieke kwaliteit.

Het is een soort röntgenapparaat waarmee breuken en andere vreemde dingen in een zonnecel kunnen worden gezien (bijvoorbeeld microcracks die overgaan in hotspots, deze veroorzaken opwarming en er ontstaat kortsluiting). Met de standaard testen weet je het exacte vermogen van het zonnepaneel en of er intern niets kapot is.

De test zegt u niets over de kWh opbrengst tijdens zijn levensduur.

3. Praktijk

De praktijk test met zonnepanelen geeft aan hoe ze ‘in het echt’ presteren en de kWh opbrengst wordt gemeten. De zonnepanelen laten zien wat ze echt doen onder echte omstandigheden. Deze test zegt u echter niets over de lange termijn.

Langer testen heeft ook geen zin. Pas na een aantal jaren (neem 5 jaar) zou je hierover iets zinnigs kunnen zeggen, maar dan heb je er niets meer aan.

De geteste zonnepanelen zijn dan niet meer te koop.

4. Photon

Dat het testen van zonnepanelen in de praktijk niet gemakkelijk is, blijkt wel uit het feit dat er al lange tijd geen zonnepanelen meer aan de Duitse Photon test zijn toegevoegd. Proton is een internationaal instituut met een test laboratorium in Aken. Ze testen veel verschillende zonnepanelen en omvormers in de praktijk.

De geteste zonnepanelen zijn ook niet meer te koop.