Fabrikanten in zwaar weer.

Door de importheffing van China op hoge kwaliteit polysilicon uit Amerika en Zuid Korea leiden veel Chinese zonnepanelen fabrikanten nog meer verlies – Bron 13-11-2017.

Een bewezen en snelle manier om te voorspellen of een zonnepanelen fabrikant met faillissement kan worden geconfronteerd is de Altman Z-Score. De hierboven- en onder weergeven grafieken laat u slechts het topje van de ijsberg zien.

Overweegt u ook, net als onze ambassadeurs, om een complete Glas-Glas zonnepanelen installatie te laten plaatsen of ziet u door de bomen het bos niet meer?

Gefeliciteerd, er is een einde aan uw zoektocht gekomen!

GroenOpgewekt 5.0 B.V uit Meppel is een van de pioniers in zonne-energie en specialist van het Noorden met jarenlange ervaring. Wij helpen u graag!

Goedkoop is duurkoop

Online is het lekker gemakkelijk prijzen vergelijken. Je ontvangt een mooie zonnepaneel offerte van merk X, en googelt vervolgens snel door of de offerte ergens anders nog goedkoper is. En natuurlijk check je ook of je een exemplaar kunt vinden dat erop lijkt, maar nog veel minder kost. Niet omdat je die eerste zonnepanelen offerte niet kunt betalen, of omdat de prijs onredelijk is. Maar omdat een verstandige consument nu eenmaal prijzen vergelijkt. Prijsbewust heet dat.

Waarom zou je niet voor de allergoedkoopste optie gaan? 

Nou, er zijn wel een paar redenen te bedenken. Je hebt volgens Europese wetgeving maar 2 jaar garantie indien de fabrikant, importeur of installateur niet meer bestaat en dus geen 10 of zelfs 25 jaar!!

De race to the bottom kent zijn slachtoffers. Om de prijs te drukken, laten veel producenten hun spullen maken in lagelonenlanden. De werknemers verdienen soms niet meer dan een paar euro per dag, onder slechte arbeidsomstandigheden. Kinderarbeid is niet uitgesloten. Bovendien is er in die landen vaak nauwelijks milieuwetgeving waardoor de productie daar veel vervuilender is. En dan moeten de spullen ook nog eens naar de andere kant van de wereld worden vervoerd, wat weer energie kost. En last but not least, het is vaak allemaal plastic aan de achterzijde van de zonnecellen…..etc.

Altman Z score Q1 - 2018

Hit and run

Tot op heden is zonnestroom voor de meeste aanbieders een ‘hit-and-run‘ markt. Het gaat vooral over snelle verkoop, veel volume en de goedkoopste aanbieding.

Echter een lage aanschafprijs zegt u nog niets over de kwaliteit van de installatie, het rendement op de korte en lange termijn of de betrouwbaarheid. Het zegt ook niets over de fabrikant, de levensduur, de veiligheid of de jaarlijkse kWh opbrengst – de basis van uw aankoop!

Faillissement

De Altman Z-score is een formule om een faillissement te voorspellen. De formule wordt gebruikt voor het voorspellen van bedrijfsfaillissementen binnen twee jaar en de status van de financiële nood en wordt aanvaard door controleurs, accountants en rechtbanken.

Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op, of lees eerst verder bij – wist u dat…?

2017-Q3

Zonnepanelen fabrikanten failliet

2017-Q1

Veel fabrikanten in slecht weer

2016-Q3

Faillissement zonnepanelen

2016-Q1

Financieel slechte fabrikanten zonnepanelen

DEGRADATIE

Wist u dat elk zonnepaneel degradeert? Echter de meeste aanbieders hebben het slechts over de kWh opbrengst van het eerste jaar, maar wat over vijf, tien of vijftien jaar?

Hieronder diverse factoren welke de degradatie van een zonnepaneel sterk beïnvloeden en waardoor u al gauw weer extra kWh-en moet gaan inkopen bij u energieleverancier.

Degradatie zonnepanelen

WIST U DAT…?

  • Bij een faillissement u geen aanspraak meer kunt maken op de tien jaar product en vijfentwintig jaar vermogensgarantie.
  • Wanneer uw zonnepaneel ná tien jaar kapot is, u geen recht heeft op de vijfentwintig jaar vermogensgarantie!
  • De meeste installaties niet volgens de geldende normen worden aangesloten (geen SEI-zonnestroom of Uneto gecertificeerd installateurs).
  • Er vaak onveilig (geen VCA) wordt gewerkt.
  • Men vaak zonnepanelen uit verschillende batches op uw dak legt, omdat er niet of te weinig wordt gecontroleerd in de fabriek of bij uw leverancier. Je kunt dit zien aan de verschillende kleuren van de zonnecellen op de daken.
  • Men vaak geen flashtest rapport meelevert bij uw opdracht, de basis voor uw garantie.
  • Dat Glas-Folie zonnepanelen niet bestand zijn tegen vocht.
  • Dat Glas-Folie zonnepanelen een drop down kennen, vaak tussen de vijf en vijftien jaar.
  • Dat Glas-Folie zonnepanelen slechts aan de minimale eisen voldoen met betrekking tot hagelbestendigheid (zie hagelschade Limburg in 2016).
  • Wanneer van uw leverancier de fabrikant failliet gaat, dan dient deze of de importeur, de garantie over te nemen. Echter voor de importeur (of uw leverancier) geldt dan nog slechts een garantie van twee jaar in plaats van de aangeboden tien jaar, volgens het Europese Hof. Men loopt bij de verkoop dus nauwelijks risico, het risico ligt namelijk bij u.
  • Een verzekerde garantie een wassen neus is, want wanneer de fabriek failliet is betaald men ook geen premie meer. Men mag, als verzekeraar, het contract eenzijdig de opheffen en daarmee vervalt de verzekering – zie kleine lettertjes.
  • Een Photon test (Aken – Duitsland) u absoluut niets zegt over de kwaliteit op de lange termijn, het is slechts een moment opname van één enkel zonnepaneel. Datzelfde paneel wordt nu namelijk niet meer verkocht.
  • Iedereen het TUV en CE keurmerk nodig heeft, maar ook deze keurmerken zijn slechts moment opnames en zegt u niets over de lange termijn. Men test slechts één zonnepaneel en vervolgens rollen er duizenden uit de fabriek zonder deze test.
  • Het er niet om gaat dat er voor elke portemonnaie een passende zonnepanelen installatie is, het gaat om kwaliteit voor de lange termijn en echte claimbare garanties. Veel aanbieders hebben dan ook vaak veel verschillende soorten zonnepanelen in het pakket om iedereen te kunnen bedienen. Hierbij gaat het vooral om verkoop en gaat men voorbij aan kwaliteit.
  • Zwarte zonnepanelen na een paar jaar of eerder helemaal bruin kunnen worden als men goedkope folie gebruikt, deze folie is niet UV bestendig. Kijk hiervoor op de daken in uw omgeving.
  • Er tijdens het (vaak lange) transport er heel veel kans bestaat op microcracks, welke later overgaan in macrocracks en dat dit ten koste gaat van uw kWh opbrengst? De microcracks kun je met het blote oog vaak niet zien, maar hebben wel grote gevolgen voor je kWh opbrengst.
  • Er bij een kartonnen zonnepanelen verpakkingen (vaak uit China) ook veel kans bestaat op microcracks (echter is dit met het blote oog vaak niet te zien) wat ook weer ten koste gaat van uw kWh opbrengst,
  • Je absoluut niet mag leunen of rusten op de zonnepanelen, dit veroorzaakt ook microcracks en gaat ten koste van je kWh opbrengst.
  • Je zonnepanelen nooit met een zuignap mag optillen, dit veroorzaakt microcracks en gaat ten koste van je kWh opbrengst.
  • SolarWatt en Exasun Glas-Glas zonnepanelen niet zijn te evenaren. Naast werelds beste garanties ‘zonder kleine lettertjes’, de beste voorwaarden, de beste folie (EVA folie – dertig jaar als beste getest), het beste productie proces op zeer ‘geavanceerde machines’ en de hoogste kWh opbrengst zijn ze ook het meest betrouwbaar.
Geen VCA en zeer onveilig werken door EnergieWonen
Zeer onveilig, wel goedkoop.

DUMPEN

De overcapaciteit, van voornamelijk Chinese zonnepanelen, is momenteel erg hoog. De meeste fabrikanten sjoemelen en dumpen hun zonnepanelen dan ook op de Europese markt in de hoop de financiële positie nog te kunnen verbeteren en de aandeelhouders vooralsnog tevreden te houden.

Wat betekent dit voor u? Het is immers een investering voor jaren!

BRONNEN

  • De dagen lijken geteld voor Canadian solar.
  • In 2015 zagen we de Taiwanese CIGS (dunne film) fabrikant – TSMC zijn deuren al sluiten – Bron.
  • In 2015 werd bekend dat, de voormalig grootste PV fabrikant, Yingli in financiële problemen is. Het bedrijf heeft korte en lange termijn schulden – Bron. Inmiddels is men van de Europese markt verdwenen.
  • ET-Solar was een van de grootste Chinese merken en veel verkocht in Nederland, echter men komt de garanties al na 4 jaar niet meer na.
  • Het Duitse zonne-energiebedrijf SolarWorld zal in het vierde kwartaal ongeveer 500 tijdelijke werknemers ontslaan uit zijn Duitse productielocaties – Bron.
  • Het Duitse zonne-energiebedrijf SolarWorld heeft in 2017 haar faillissement aangevraagd – Bron en is in augustus 2017 weer opgestart onder een nadere naam.

Heeft u vragen, neem dan contact op.

Glas-Folie 

In het algemeen is het zo: hoe goedkoper uw zonnepanelen aanbieding, des te hoger de kans op problemen. En vaak zijn de problemen dan voor u!

Bij Glas-Folie zonnepanelen liggen de zonnecellen niet in een neutrale zone, ze zijn daardoor zeer kwetsbaar en hebben grote kans op microcracks. Microcracks kunnen onder andere ontstaan door hagel, storm, transport en installatie. Echter microcracks zijn niet direct zichtbaar, maar zorgen er wel binnen afzienbare tijd voor dat het vermogen drastisch terugloopt en uw kWh opbrengst snel afneemt. Daarnaast is de degradatie van Glas-Folie zonnepanelen minimaal 0.8 % per jaar of meer.

GLAS-GLAS

Met onze ‘nieuwe generatie’ Glas-Glas zonnepanelen heeft u van bovenstaande problemen absoluut geen last, daarnaast kennen ze nagenoeg geen degradatie meer en wordt de fabriek meerder keren per jaar gecontroleerd.

Met SolarWatt Glas-Glas zonnepanelen bent u altijd voordeliger uit.

Glas-Glas zonnepanelen hebben een hoge meerwaarde! Je hebt drie keer zoveel productgarantie, 25% meer opbrengst, een 33% langere levensduur en ze zijn zelfs bestand tegen 45 mm hagelstenen … enz.

CONCLUSIE

Laat je niet in de verleiding brengen door een offerte alleen op prijs te beoordelen, er komt zoveel meer bij kijken.

GroenOpgewekt 5.0 levert en installeert sinds 2012 Glas-Glas zonnepanelen uit Duitsland en Nederland. Met afstand, de meest betrouwbare zonnepanelen in de markt.

We garanderen u op alle onderdelen van het zonne- energie systeem hoge kwaliteit en alles is zeer zorgvuldig op elkaar afgestemd. Alleen dát levert u de hoogste opbrengst!

Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Kijk voor meer nieuws in ons archief.